Dan odprtih vrat vojaškega objekta na Ajševici

09.04.2014

V petek 28. marca, je bilo v Vojaškem objektu Ajševica pri Novi Gorici  še posebej zanimivo. Teritorialni polk 1. brigade (TERP/1. BR), ki je tam nastanjen od maja 2013, je na stežaj odprl vojaška vrata.

Prijetno s koristnim so dan na Primorskem izkoristili predstavniki Slovenske vojske – načelnik generalštaba generalmajor Dobran Božič, načelnik štaba generalštaba brigadir David Humar, poveljnik 1. brigade brigadir Miha Škerbinc ter poveljnik Teritorialnega polka 1. brigade in Vojaškega objekta Ajševica polkovnik Cvetko Kravanja-na delovnem srečanju s predstavniki 16 občin zahodnega dela Slovenije in CZ, ki spadajo v domicilno območje TERP /1.BR.

Delegacija županov domicilnega območja TERP/1.BR v sestavi:

župan občine Bovec g. Siniša Grmovšek, župan občine Cerkno g. Miran Ciglič, župan občine Kanal ob Soči, županja občine Kobarid ga.Darja Hauptman, župan občine Miren-Kostanjevica g. Zlatko Martin Marušič, župan mestne občine Nova Gorica g. Matej Arčon, župan občine Renče-Vogrsko g. Aleš Bucik, župan občine Šempeter-Vrtojba g. Milan Turk, župan občine Tolmin g. Uroš Brešan, župan občine Vipava g. Bogdan Godnič, župan občine Ajdovščina g. Marjan Poljšak, predstavnica občine Sežana ga. Ana Pirc, župan občine Divača g. Drago Božac, župan občine Hrpelje-Kozina g. Zvonko Benčič- Midre in župan občine Ilirska Bistrica g. Emil Rojc.

Svojo odsotnost so opravičili župan občine Komen g. Danijel Božič, župan občine Brda g. Franc Mužič in župan občine Idrija g. Bojan Sever.

 Predstavniki CZ v sestavi: poveljnik regijskega štaba CZ za Severnoprimorsko g. Samuel Kosmač (vodja izpostave URSZR Nova Gorica) in poveljnik regijskega štaba CZ za Notranjsko regijo g. Štefan Majcen.

Župani in ostali predstavniki občin in CZ so bili seznanjeni z novostmi na obrambnem področju, predstavljene so jim bile domicilne pristojnosti 1. BR SV in večje vaje Slovenske vojske v letu 2014. Skupaj so analizirali dosedanje sodelovanje in nakazali možnosti za izboljšanje in razširitev nadaljnjega sodelovanja.

Predstavniki lokalnih skupnosti so pohvalili vračanje Slovenska vojske na Primorsko in idejo

 o tesnejšem sodelovanju vojske z lokalnimi skupnostim in njeno večjo vključenost v sistem ZiR. Pohvalili so tudi srečanja z NGŠSV. Obenem so se zahvalili za konstruktivno pomoč Slovenske vojske ob nedavni ujmi »Žled 2014«. Pohvaljena je bila motiviranost pripadnikov SV za pomoč pri odpravljanju posledic žledenja in poplav. Z roko v roki so delali skupaj z gasilci in domačini. Izpostavljena je bila ugotovitev, da je preveč birokratskih preprek med sistemom Civilne zaščite in Slovenske vojske in da bi bilo nujno ta sistem poenostaviti.

Znotraj vojaškega objekta Ajševica je potekal evidenčni vpis vojaških obveznikov v vojaško evidenco občin Renče - Vogrsko in Šempeter - Vrtojba. Mladim (letnik 1996) so bile predstavljene možnosti zaposlitve v Slovenski vojski.

Veliko zanimanja obiskovalcev je pritegnila oborožitev in oprema 1. brigade, Logistične brigade, 15. polka vojaškega letalstva, 430. mornariškega diviziona Slovenske vojske ter predstavljene zmogljivosti Slovenske vojske za sodelovanje v sistemu zaščite in reševanja.

Poseben pečat dnevu odprtih vrat na Ajševici je dala slovesnost, ki jo je ob 23. obletnici izvedbe mobilizacijsko-taktične vaje » Premik '91 organiziralo Območno združenje Zveze veteranov vojne za Slovenijo Veteran Nova Gorica.

Povabljeni in obiskovalci so v sklopu dneva odprtih vrat  na Ajševici lahko poskusili pristni vojaški pasulj in omamno dišeče pekovske izdelke, plod »mobilne pekarne« iz 670. logističnega polka SV, v sestavi Logistične brigade Slovenske vojske.