Predstavitev

Leži na zahodnem delu države Slovenije na začetku spodnje Vipavske doline, nekaj kilometrov oddaljena od središča Nove Gorice. Geografska meja poteka na severu s Trnovsko planoto, na zahodu po državni meji z Italijo, na jugu pa meji na občino Šempeter-Vrtojba.

Krajevna skupnost

Trije kraji so, ki sodijo v krajevno skupnost Rožna Dolina: Rožna Dolina, Ajševica in Stara Gora. Dokaj obsežno območje, ki obsega gozd Panovec, celotno dolino Vrtojbice (od izvira pod Parkovščem na Ajševici), do državne meje na zahodu, (znane tudi po mednarodnem mejnem prehodu Rdeča hiša). Meja poteka mimo hriba Mark, gozda Stara Gora in Ajševice ter na vzhodi strani, tja do potoka Lijak. Trije kraji, ki vsak zase kaže svoj značaj: rodovitno hribovje Stare Gore daje naselju kmečki pridih, strnjena Ajševica ima še največ značaja vasi in Rožna Dolina, ki pa je že predmestje Nove Gorice, lahko bi rekli "tranzitno območje neposredne bližine meje".

Na območju KS živi danes 1534 prebivalcev. Glavna regionalna cesta, ki pripelje iz Ajdovščine mimo Ajševice do mejnega prehoda Rdeča hiša v Rožni Dolini, se cepi v italijansko Gorico, proti Novi Gorici skozi predor Panovec in čez Pristavo (Rafut) ter proti Šempetru pri Gorici. Z omenjene ceste se odcepi tudi lokalna cesta v Staro Goro.

Sredi Rožne Doline je vrsta novih stanovanjskih in poslovnih objektov kjer sicer izstopa nekaj mogočnih poslopij nekdanjih fevdalcev, med njimi graščina grofa Christalnigg (Kristalnika), ki je sedaj stanovanjska hiša, graščina barona Starkenfelsa, na katerega spominja lokalno ime Baronovišče, sedaj prav tako stanovanjska stavba.

Vir:*Krajevni leksikon*

Prebivalci krajevne skupnosti Rožna Dolina 

 

KRAJ MOŠKI ŽENSKE SKUPAJ
Ajševica 133 138 271
Rožna Dolina 547 583 1130
Stara Gora 65 68 133
Skupaj 745 789 1534