Srcu prijazen bencinski servis

06.07.2015

V ponedeljek, 22. junija 2015, smo obeležili postavitev prvega defibrilatorja v lasti Petrola na naših prodajnih mestih. Postavili smo ga v Novi Gorici na bencinskem servisu Rožna dolina, ki se nahaja ob Petrolovi poslovni stavbi območne maloprodajne in veleprodajne enote. Postavitev je bila izvedena na pobudo aktivatorke projekta Daruj minute za življenje Ane Brecelj, ki je bil prepoznan kot Prima ideja.

Podpiramo širjenje mreže defibrilatorjev


Petrol podpira postavljanje defibrilatorjev na bencinske servise širom Slovenije, kot širši javnosti javno dostopne točke, ki rešujejo življenja v primeru nenadnega srčnega zastoja. V Sloveniji je z defibrilatorji opremljenih že pet Petrolovih bencinskih servisov. V Ljubljani na Tržaški cesti 130 - last Rdečega Križa, v Vučji vasi na BS Bučečovci - last zdravstvenega doma in občine Ljutomer, v Tržišču na BS Tržišče - last koronarnega kluba Sevnica, na BS Zgornje Jezersko - last občine Zgornje Jezersko ter v Novi Gorici na BS Rožna dolina, kjer smo 22. junija 2015 svečano postavili še prvi defibrilator, ki je v lasti Petrola. 

 

Varovanje zdravja je naša zaveza

defibrilatorPostavitvi prvega defibrilatorja v lasti Petrola na bencinski servis Rožna dolina v Novi Gorici je prisostvoval Andrej Tomplak, direktor OEM Primorska - Novo mesto, ki je ob tem spregovoril: »V Petrolu dajemo osveščanju o varovanja zdravja vedno večji poudarek. K promociji zdravja na delovnem mestu nas zavezujejo tudi naše zaveze. Zaveza k trajnostnemu razvoju, družini prijaznemu podjetju ter nenazadnje naziv Ugleden delodajalec. V letu 2015 smo tako med drugim pričeli izvajati tudi aktivnosti projekta Zdravo v Petrolu, ki ima tako interne kot eksterne miljeje. Eden takšnih je prav ta, današnji, s postavitvijo defibrilatorja v prostore bencinskega servisa Rožna dolina, kjer bo dostopen širšim javnostim.«

 

 

 

Promocija zdravja za skupen boljši jutri

defibrilator 3Promocija zdravja je proces, ki nam ljudem omogoča, da povečujemo ozaveščenost ter nadzor nad svojim zdravjem, s ciljem in željo, da si zdravje krepimo. Promocija zdravja v delovnem okolju, kot je postavitev defibrilatorja na prodajno mesto Rožna dolina v Novi Gorici, predstavlja vlaganje skupnih naporov delodajalca, delavcev in družbe za izboljšanje zdravja in dobrega počutja zaposlenih. V Petrolu smo pri tem z javnim obeleženjem postavitve defibrilatorja poskrbeli tudi za osveščanje postavitve le-tega do širše lokalne javnosti, predvsem s sporočilom, da lahko na tem prodajnem mestu z defibrilatorjem oskrbimo in pomagamo vsakomur, ki bi bil v življenjski nevarnosti srčnega zastoja.

 


Daruj minute za življenje


Ker se v Petrolu zavedamo kako pomembno je osveščanje zaposlenih o skrbi za zdravje smo podprli tudi projekt sodelavke Ane Brecelj iz Veleprodaje, Daruj minute za življenje, ki ga je podala kot Prima idejo. Namen in cilj tega projekta je ozaveščati in informirati javnosti o nujnosti takojšnjega oživljanja pri srčnem zastoju, o nujnosti izobraževanja laikov o temeljnih postopkih oživljanja, o nujnosti informiranja lokacije najbližjega defibrilatorja, ter nenazadnje o nujnosti postavitve čim širše mreže javno dostopnih defibrilatorjev.

 


Usposobljeni za ravnanje z defibrilatorjem
 

defibrilator 2

Zaposleni na prodajnem mestu Rožna dolina v Novi Gorici so se udeležili izobraževanja za ravnanje z defibrilatorjem. S temeljnimi postopki oživljanja in ravnanja z AED napravo jih je usposobila ekipa reševalcev iz Univerzitetnega kliničnega centa Ljubljana. Na dogodku postavitve defibrilatorja v prodajni prostor jih je nagovoril tudi poslovodja Peter Drnovšček, ki je njihove dosežke ob svečani predaji potrdil o opravljenem izobraževanju pospremil z besedami: »Na našem prodajnem mestu smo ponosni, da smo prvi bencinski servis v Sloveniji, v katerega se je Petrol odločil postaviti defibrilator, kot lastno investicijo. Ponosen sem tudi na ekipo BS Rožna dolina za uspešno opravljen tečaj iz usposabljanja dajanja prve pomoči, temeljnih postopkov oživljanja in seveda ravnanja z defibrilatorjem. Ponosen sem, da smo postali lastnik naziva Srcu prijazen bencinski servis.«
Postavitev defibrilatorja obeležila tudi širša lokalna okolica
Dogodka postavitve defibrilatorja na prodajno mesto Rožna dolina v Novi Gorici so se udeležili tudi predstavniki mestne občine Nova Gorica, predstavniki krajevne skupnosti Rožna dolina, predstavniki gasilcev, reševalcev, Rdečega križa, turističnega društva in Avto moto zveze Slovenije iz Nove Gorice. Na dogodku je spregovoril tudi podžupan mestne občine Nova Gorica Marko Tribušon: »Vesel sem, da je Petrol podjetje, ki daje varovanju zdravja drugačen poudarek, kot smo jih sicer deležni iz strani gospodarstva. S postavitvijo defibrilatorja v prostore bencinskega servisa Rožna dolina, kjer bo dostopen širšim javnostim, pomembno bogatijo svoje družbeno odgovorne aktivnosti.«
 

 

 

Izobraževanje laikov je ključ do reševanja življenj

defibrilator 4Dogodek se je zaključil s predstavitvijo temeljnih postopkov oživljanja in demonstracijo delovanja defibrilatorja, ki ju je izvedel Robert Sabol, reševalec iz Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana: »Kadar pride do nenadnega zastoja srca, je potrebno ukrepati takoj. Ko se srce zaustavi, se prekine dotok kisika do možganov, ki, če le-tega nimajo, prenehajo delovati že po petih minutah, smrt nastopi po desetih minutah. Profesionalne reševalne ekipe običajno potrebujemo 10 do 12 minut, da prispemo do pomoči potrebnih. Zato so izobraženi laiki ključni za povečanje možnosti preživetja. Izobraževanje zaposlenih v Petrolu s temeljnimi postopki oživljanja in poznavanjem uporabe defibrilatorja, je pomemben prispevek širši družbeni skupnosti, še korak naprej pa je pomoč v izgradnji mreže defibrilatorjev po Sloveniji.« Trenutno se v Sloveniji nahaja 951 defibrilatorjev vpisanih v javno dostopno mrežo, za optimalno pokritost večanja možnosti preživetja, bi jih potrebovali še najmanj 500.

Urška Ojsteršek