Dr. Uroš Seljak

Dr.Uroš SeljakDr.Uroš Seljak večkratni nagrajenec. Uroš Seljak je bil rojen leta 1966 v Šempetru pri Gorici. Tam je obiskoval osnovno šolo in gimnazijo in maturiral leta 1984. Študiral je fiziko na Oddelku za fiziko sedanje ljubljanske Fakultete za matematiko in fiziko in diplomiral leta 1989. Na tej fakulteti je leta 1991 dosegel tudi naslov magistra. Študij je nadaljeval na Massachusetts Institute of Technology (MIT) v ZDA in tam doktoriral leta 1995. Nato je dobil podoktorsko štipendijo na univerzi v Harvardu. Leta 1999 je prešel na oddelek za fiziko univerze v Princetonu in postal docent.

Trenutno tam vodi raziskovalno skupino na področju astrofizike in kozmologije. Vprašanja s katerimi se ukvarjajo v njegovi skupini so nastanek, razvoj in prihodnost vesolja ter povezava med nastankom in razvojem vesolja in fiziko osnovnih delcev.

Profesor Seljak je prejel več pomembnih nagrad za delo na svojem področju. Leta 2000 je prejel štipendijo Packardove fundacije, leto za tem pa štipendijo Sloan fundacije. Leta 2001 je prejel nagrado Hellen B. Warner ameriške astronomske skupnosti za najpomembnejši dosežek v astronomiji in astrofiziki zadnjih let med mladimi astronomi (pod 35 let). Leta 2002 je prejel prestižno štipendijo CAREER ameriške znanstvene fundacije, njegovo delo pa med drugim financira tudi ameriška agencija za raziskovanje vesolja NASA z več raziskovalnimi nalogami. Poleg raziskovanja uči fiziko in astrofiziko na univerzi v Princetonu.

Pošta:
 Physics Department, Jadwin Hall
 Princeton University
 Princeton NJ 08544

e-pošta: useljak@princeton.edu
Telefon: (609) 258-4413
Fax: (609) 258-6853